Учените също така потвърдиха, че многократно през различните епохи скалите са

...
Учените също така потвърдиха, че многократно през различните епохи скалите са
Коментари Харесай

Марсоходът Пърсъвиърънс направи ново вълнуващо откритие за древната история на Червената планета

Учените също по този начин потвърдиха, че многократно през другите столетия скалите са имали допир с вода, а някои от тях съдържат и органични съединения – структурните блокчета на живота.

Резултатите от задачата бяха показани през вчерашния ден, на 15-ти декември, по време на презентация на Американския геофизичен съюз в Ню Орлиънс.

Още преди “Пърсъвиърънс ” да кацне на Червената планета по-рано през тази година, учените са се чудили – какъв е произходът на скалите в района на кацане, кратера Йезеро? Дали са седиментни – т.е. получени посредством наслояването на минералите в резултат на действието на течаща вода? Или са вулканични, формирани от потоци от лава след изригването на отдална изгаснал вулкан? 

“Бях почнал да се обезверявам, че в никакъв случай няма да научим отговора ”, оповестява откривателят Кен Фарли от Калифорнийския софтуерен институт. “Но по-късно нашият уред PIXL съумя да получи положителни данни от почистената канара от околност, която кръстихме с прякора South Séítah, и всичко стана ясно. Кристалите в скалите ни дадоха неоспоримото доказателство ”.

Данните от PIXL посочили, че в скалата има огромни кристали оливин, опаковани в кристали пироксен.

“Един добър студент по геология би ви споделил, че сходна текстура е индикатор, че скалата се е образувала, до момента в който кристалите са нараствали и са се позиционирали в постепенно охлаждаща се магма – да вземем за пример в пълен поток от лава, езеро от лава или в запълнена с магма празнина ”, разяснява Фарли. “След това скалата е била изменена от водата неколкократно, трансформирайки се в богатство, което ще разреши на учените да датират събитията в Йезеро, да схващат по-добре интервалите, през които водата е била публикувана на повърхността, и да разкрият ранната история на планетата. Възвръщаемата задача има богат набор скали, от които да избира! ”.

Въпросната възвръщаема задача е всъщност набор от няколко задачи (първата от които е “Пърсъвиърънс ”), които са отдадени по събирането на скални проби от Марс и по-нататъшната им доставка на Земята. “Пърсъвиърънс ” е оборудван с 43 тръбовидни контейнера, шест от които са към този момент запълнени- пет със скални проби, една с проби от марсианската атмосфера и една, която е нужна за потвърждаването на съществуването на евентуални замърсители, донесени инцидентно на Червената планета от марсохода. През идващите години ще бъде изстрелян различен марсоход, който ще събере тези контейнери, ще ги натовари на възвръщаема ракета и ще ги изстреля към Земята. 

Другата значима вест е, че приборът SHERLOC на “Пърсъвиърънс ” е разкрил, че в кратера Йезеро има органични молекули – структурните блокчета на живота. Такива молекули са открити освен в дълбочината на скалите, само че и върху праха, който ги покрива.

Важно е да се подчертае, че въпреки и органичните молекули да вземат участие в построяването на живите организми, самото им изобретение не е еднопосочно на откритието на живот на Марс. Съществуват както биологични, по този начин и небиологични механизми за тяхното формиране.

“Старият марсоход “Кюриосити ” също е откривал органични субстанции в своя район на кацане – кратера Гейл ”, споделя Лутър Бийгъл от екипа на “Пърсъвиърънс ” към Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА. “Това, което приборът SHERLOC прибавя към историята, е неговата дарба да картографира пространственото систематизиране на органичните субстанции в скалите и да ги съпостави по отношение на минералите. Това ни оказва помощ да разберем изискванията, при които те са се образували. Необходим е по-нататъшен разбор, с цел да определим метода на формиране на към този момент разпознатите органични субстанции ”.

НАСА припомня, че една от главните задания на “Пърсъвиърънс ” е астробиологична – търсенето на признаци за отминал живот на Марс. Марсоходът също по този начин открива каква е била далечната геологична и климатична история на Червената планета и приготвя НАСА за по-нататъшното изпращане на астронавти на марсианската повърхнина.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР